Jonge onderzoekers op school

Er is van alles te doen rondom onze spiksplinternieuwe productie ‘My bloody family’. Hieronder vind je informatie over de voorstelling en alles wat we er rondom organiseren voor jouw leerlingen. Om optimale betrokkenheid van leerlingen te bewerkstelligen willen we graag dat leerlingen sowieso van tevoren een workshop hebben gedaan.

 

Nog geen kaarten besteld? Klik dan op de speellijst bij de voorstellingen. 

 

Workshops

Alle workshops spelen in op de verschillende thema’s die in de voorstelling naar voren komen, zoals handelen vanuit emotie of ratio, en recht versus onrecht. Door deze workshops zetten we je leerlingen aan het denken. Voorafgaand van de voorstelling en/of daarna. Op die manier wordt de voorstelling een gebeurtenis waarbij ze zich betrokken voelen; waarbij ze iets leren over zichzelf, over anderen en dingen over de wereld om hen heen.

 

Het zijn activiteiten die zich in de klas afspelen, maar ook in het theater vlak voor – en na de voorstelling.

Om een en ander voor jou als docent overzichtelijk te maken hebben we twee pakketten samengesteld die we samen met jou als docent organiseren.

Start-up      

Bezoek voorstelling en een workshop voorafgaand aan bezoek van de voorstelling

Double bill  

Bezoek voorstelling, workshop voorafgaand aan de voorstelling en daarbij:

een workshop na afloop van de voorstelling.

 

Workshop 1  

Waar zou jij een moord voor doen? 

‘My bloody family’ gaat over jonge mensen die opgezadeld worden met een morele erfenis van hun ouders. In de voorstelling zien we hoe die jonge mensen (Orestes en Elektra) worstelen met de dilemma’s die deze erfenis met zich meebrengt.

In de workshop kom je tot inzicht hoe je zelf zou handelen in een extreme situatie waarbij je een keuze moet maken. Handel je redelijk en verstandig? Of is dat voor jou emotie en onderbuikgevoel doorslaggevend?

  

Workshop 2

Het recht in eigen hand

‘My bloody family’ is een bewerking van de Oresteia van Aeschylus, geschreven vanuit het perspectief van twee jonge mensen: Electra en Orestes. In de slotscène van onze voorstelling staan deze broer en zus terecht vanwege de moord op hun moeder. Deze scène is uiteraard gebaseerd het laatste deel van de Oresteia, waarin de godin Athena een hof aan stelt dat democratisch recht zal spreken over de daden van Elektra en Orestes. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat iets als een rechtssysteem ter

sprake kwam.

Deze workshop is gebaseerd op aanklacht, hoor, wederhoor en veroordeling, zoals dat in rechtspraak gebruikelijk is. Uitgangspunt is een waargebeurde strafzaak waarbij leerlingen proberen te achterhalen wat de beweegredenen van de verdachte zijn geweest. In kleine groepen worden aanklachten, pleidooien en uitspraken voorbereid. 

 

Workshop 3

Me and my bloody family

‘My bloody’ family is op de eerste plaats natuurlijk een familiedrama. Weliswaar vormen de personages geen doorsnee- gezin, maar de relaties zijn in de basis voor iedereen herkenbaar. Een dochter die schreeuwt

om aandacht van haar moeder, een moeder die zich geen raad weet met haar opstandige dochter en zo lopen er nog wel een paar herkenbare lijntjes.

In deze theaterworkshops gaan we aan de slag met een verhaal over een familie vol conflicten en geheimen. Onder leiding van onze theaterdocent werken leerlingen aan scènes die aan het einde van de workshop een mini-feuilleton vormen.

 

Je kunt de digitale folder met alle informatie hier downloaden!