Vergaande samenwerking theaterorganisaties (Tryater, Skoft&Skiep en Meeuw jonge theatermakers) op het gebied van jong talent

Jonge kunstenaars binden aan de regio: dat is een belangrijke beleidslijn van zowel Meeuw jonge theatermakers, Tryater als Skoft&Skiep.

De samenwerking die ze daarin aangaan dit voorjaar is daarin een waardevolle nieuwe stap. Met de samenwerking ontstaat er ruimte om jongeren van Meeuw in het laatste jaar van hun lessen te casten voor producties van Tryater en Skoft&Skiep. Voor de jongeren is het een belangrijk gegeven om de praktijk van het theaterbedrijf te ervaren. In totaal gaat het dit jaar om tien jonge spelers. Ze spelen in Hjir ha ik west van Tryater (regie Aukje Schaafsma), te zien in Janum, en in Part-Time Paradise, een co-productie van Skoft&Skiep en Tryater (geregisseerd door Tatiana Pratley), te zien op Oerol, Simmerdeis en andere festivals. 


Naast de 10 jongeren in de bovengenoemde producties is er voor één jonge speler een grote rol weggelegd. Hij speelt het jongste personage in de voorstelling Trouwfeesten en processen, vuile hoeren, bedriegers, slechte ouders, domme kinders, enzovoorts tot in het einde der tijden. Een voorstelling die in het voorjaar op locatie in Leeuwarden speelt, geregisseerd door Tamara Schoppert.

Elke organisatie werkt vanuit eigen kracht. Tryater is schatplichtig aan Meeuw jonge theatermakers: Twee van de drie theatermakers van Skoft&Skiep (Tatiana Pratley en Aukje Schaafsma) zijn er begonnen. Daarnaast hebben alle drie (ook Karel Hermans) een talentontwikkelingstraject gevolgd bij Tryater en nemen ze op hun beurt verantwoordelijkheid voor de volgende jonge generatie.

2019-01-04T09:52:38+00:00