JONGE ONDERZOEKERS ALGEMEEN

Meeuw jonge onderzoekers bestaat inmiddels vier jaar en is een bekend begrip bij ons publiek, bij de theaters waar we spelen en bij docenten op verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in Fryslân. We richtten ons op onderzoek met- en door jongeren over theater, toneel en alles wat daarbij komt kijken. Eén van de uitgangspunten van Meeuw jonge onderzoekers is persoonlijke betrokkenheid, we willen dat deelnemers ‘live’ met elkaar te maken hebben, in gesprek raken en letterlijk en figuurlijk in beweging komen. En daarom gaan we op onderzoek uit, met jou dus!
Rondom voorstellingen of los van voorstellingen. Met kleine groepen, met een zaal vol publiek of met jou alleen. We zetten je graag aan het denken en met plezier op het verkeerde been.

We vinden het leuk, goed en belangrijk om datgene wat wij zo tof vinden aan theater met jou als publiek te delen. Om jou daar in mee te nemen en je mee te laten maken dat theater spannend, complex en ongeveer het leukste is dat er is.

JONGE ONDERZOEKERS OP SCHOOL

Jonge onderzoekers op school richt zich op jongeren die in schoolverband naar onze voorstellingen komen. Voor kleine groepen, een klas of voor leerlingen individueel. Voorafgaand aan de voorstelling volgen ze een workshop, waarin een thema uit de voorstelling wordt uitgelicht. Onderzoek kan op school plaatsvinden, maar ook op locatie of in de studio’s van Meeuw.

Door de workshops zetten we jongeren aan het denken en bewerkstelligen we dat de voorstelling een gebeurtenis wordt, waarbij ze zich betrokken voelen. Waarbij ze iets leren over zichzelf, over anderen en dat wat er in de wereld om je heen gebeurt.

Ook geven we workshops op school los van voorstellingen. Dit gebeurt dan na een vraag vanuit het onderwijs.
In het kader van CKV kunnen leerlingen bijvoorbeeld rondom voorstellingen een onderzoek doen. Ze kunnen zich verdiepen in het maakproces van de voorstelling door repetitiebezoek en gesprekken met acteurs, dansers, musici en de makers. Uiteindelijk sluiten ze het onderzoek af met een bezoek aan de voorstelling.

JONGE ONDERZOEKERS IN HET THEATER

Voorafgaand aan onze voorstellingen is er altijd een programma van Meeuw jonge onderzoekers in het theater of op de locatie waar we spelen. Zo zijn onze jonge onderzoekers actief in de foyer, voor of achter het toneel. Ze zetten het publiek op uiteenlopende manieren in actie, laten je nadenken en brengen je in gesprek met andere mensen uit het publiek over het thema van de voorstelling.

Behalve in het theater, zijn de jonge onderzoekers soms ook in het wild te vinden!

WIL JE MEER WETEN?

Wil je meer weten over onze jonge onderzoekers? Of ben je benieuwd wat wij voor jouw school kunnen doen?
Neem dan contact op met onze hoofdonderzoeker Wendy Viel: w.viel@meeuw-jts.nl