De mensenhater

kleine zaalvoorstelling op tournee

Vanaf nu ga ik voor echt. Ik ga voor eerlijk. Ik ben niet langer een allemansvriend. Ik waai niet meer met alle winden mee. Ik ben Al. Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik wil. Dat neemt niet iedereen me in dank af. Jammer dan. En Célimène? Ze houdt van mij. Omdat ik anders ben dan al die anderen. Alleen: dat heeft ze zelf nog niet in de gaten.

Tijdens een feestje met een groep vrienden neemt Al een besluit dat de verhoudingen flink op scherp zet. Maar voor een ideaal moet je wat over hebben.

Met de ‘De Mensenhater’ van Jean-Baptiste Molière nemen de jonge acteurs van ’n Meeuw een echte klassieker onder handen en steken die op geheel eigen wijze in een nieuwe jas. Een humoristische èn pijnlijke voorstelling over anders willen zijn dan de rest, de houdbaarheid van vriendschap, over zeggen wat je denkt en goede manieren. Met knellende hoepelrokken, jeukende pruiken en iets te hoge hakken.

Wie doen er mee?

regie Hilde Mulder
spel Hans van der Berg, Mees van den Bergh, Guido Dijkstra, Renée Dooren, Thom Gall, Len Pillen, Momo Pols, Wessel de Vries, Carlijn Wagendorp, Laurens van der Woude en Nuria Zantman
regieassistentie Sander Kalsbeek
decor Marlies Schot
kostuums Marieke Kamphuis
lichtontwerp Gé Wegman
muziek René Thie
techniek Ben Vrielink, Marcel Smidt
stemtraining Wies Kuyers
marketing Antine Zijlstra
publiciteit Margreet van Litsenburg
productie Joukje Rondaan
grafisch ontwerp Rob van Hoesel
fotografie Izaak de Haan
artistieke & zakelijke leiding Hilde Mulder

Pers

Hilde Mulder over De Mensenhater

‘Onze ‘Mensenhater’ speelt zich af op een toiletblok tijdens een feest met een groep jongeren. De tekst van Molière is deels op rijm en bewerkt tot een voorstelling van vijf kwartier. Veel jongeren zullen zich herkennen in de personages die naarstig op zoek zijn naar zichzelf. ‘De Mensenhater’ is een theatraal feestje: grappig, onstuimig en ontroerend.’

Lees hier een interview met Hilde Mulder over De Mensenhater op CultuurBewust.nl

recensies

Het is een geweldige voorstelling, waarin getoond wordt dat de tekst van Molière nog zeer actueel is en ook geschikt is voor een jong publiek! (…) De actrice die Célimène speelt, ziet er werkelijk prachtig uit en speelt haar rol zeer geloofwaardig. Het is een geweldige prestatie hoe zij haar dubbele gevoelens in heel haar houding presenteert. (CultuurBewust.nl)

Lees hier de volledige recensie

De thematiek van Molière leek op maat gesneden voor de jeugdige spelers van ’n Meeuw. (…) Een heerlijke voorstelling. (Leeuwarder Courant)

Wessel de Vries weet van de idealistische Al – terwijl hij toch eigenlijk best wel een irritante betweter is, naar wie de voorstelling zelfs is vernoemd – een sympathiek