Werther

weltschmerz in de voormalige gevangenis van Leeuwarden

WERTHER is een bewerking van één van de meest bekende jongerenromans: ‘Die Leiden des jungen Werthers’ van Johan Wolfgang Goethe. Goethe was 24 jaar toen het boek in 1774 verscheen.
Het boek – een brievenroman – werd meteen wereldberoemd. Overal herkenden jonge mensen zich in de romantisch Werther, die tot over zijn oren verliefd is op Lotte, maar haar tot zijn verbijstering ziet trouwen met zakenman Albert. Het maakt hem zo wanhopig dat hij zelfmoord pleegt. Op het eerste gezicht gaat het boek over Werther, de jonge, romantische held. Hij is vervuld van grote gevoelens: van diepe melancholie tot intens geluk. Hij volgt zijn hart, zonder compromis. Zelfs als dat leidt tot zijn ondergang. Maar de roman geeft ook commentaar op de burgerlijke samenleving waarin rationeel denken en competitie belangrijker zijn dan de persoonlijke gevoelswereld. Daarin is het boek nog steeds actueel.
Werther speelt in een van de werkplaatsen van De Blokhuispoort; de voormalige gevangenis van Leeuwarden

Hype
‘Die Leiden des jungen Werthers’ werd een ware hype. Het boek riep extreme reacties op bij lezers en critici en werd in sommige landen zelfs verboden. De voorstanders voelden zich persoonlijk aangesproken en herkenden zichzelf in het personage Werther. De grote mode werd de kenmerkende Werther-kleding: een blauwe rokjas met een geel vest en een gele broek. De tegenstanders vonden het boek rebels en een gevaar voor de maatschappelijke orde. Niet in de laatste plaats doordat ze er de verheerlijking van zelfmoord in zagen.
Dat laatste is niet zo vreemd. Het boek leidde tot een ware zelfmoordepidemie onder jonge lezers. Net als in de roman schoten ze zichzelf door het hoofd, zittend aan een tafel met pistolen en met de deur open, zodat iedereen het goed kon horen. Dit bracht een discussie op gang over de (schadelijke) werking van de media, die tot de dag van vandaag wordt gevoerd.

Speellijst

Wie doen er mee?

spelers Bart Harder, Lisa Frenkel, Eva Meijering, Sanne Schuhmacher
regie Jellie Schippers
vormgeving Mirjam van Gucht
productie Joukje Rondaan
publiciteit Grietje Deinum
artistieke en zakelijke leiding Hilde Mulder